Om mig

Stall Lyckoklövern är platsen där allt händer med positiv förstärkning. Hästarna, getterna, kaninerna, hönsen... alla klickertränas och är med och bestämmer över sina egna liv.

Så var det inte alltid - jag kommer från en traditionell hästhantering med tryck och eftergift, det som också går under namnet negativ förstärkning. Det är ju "så man gör" i hästvärlden. Det krävdes att jag skaffade mina små ponnyer, och ville hitta något roligt som jag kunde göra med dem eftersom de är för små för mig att rida, för att jag skulle upptäcka klickerträningen mer på riktigt. Vi började smått, men det utvecklades snart mer och mer.

När jag sedan såg hur hästarna älskade den nya träningen, och hur de så småningom tackade nej till den traditionella ridningen och hanteringen, så var saken klar för mig. Jag vill ha en träning som hästarna väljer att frivilligt delta i, och längtar efter. Träningen ska vara berikande för djuren, och de ska kunna känna sig trygga i att kommunicera sina nej och ha lika stort nöje av att umgås med oss som vi med dem.

Jag heter Karolina Einarsdotter. Jag är utbildad till en fil.mag. i etologi och som sådan ansluten till Sveriges Akademiska Etologer. Detta innebär kunskap i djurens naturliga beteenden och behov sett ur ett evolutionärt perspektiv och även på individnivå, och garanterar att jag arbetar med utgångspunkt i forskning och beprövad erfarenhet.

Jag är också ridlärare med gedigen mångårig erfarenhet, men har numera helt sadlat om till klickertränare med utgångspunkt i etologin samt beteendeanalys. Jag fortbildar mig ständigt inom beteendelära och inlärningsvetenskap. Jag är för närvarande på väg att gå i mål med OHR+ instruktörsprogram för belöningsbaserad hästträning. Programmet löper över tre terminer och fördjupar sig i olika aspekter av beteendeanalys, egen träning samt undervisning i klickerträning för häst, samt bjuder på många tillfällen till fortbildning. 

Du kan också höra mig och fyra av mina kollegor i podden Modern Hästträning, som utforskar det aktuella hästlivet med utgångspunkt i belöningsbaserad hästträning och vetenskapligt perspektiv. Vi finns på Spotify och andra plattformar för poddar.

Gården har varit i min ägo sedan 2016 och börjar nu utvecklas till det jag vill att den ska vara: ett centrum för klickerträning och djurvänner